Milieu & Klimaat

Milieu en klimaat

Bij elke beslissing die de gemeente neemt moet er standaard aandacht zijn voor klimaat- en milieubewust handelen. Er wordt in alle beslissingen gekozen voor de meest milieuvriendelijke optie. Uiteraard moet de gemeente blijven investeren in duurzaamheid, klimaat en energietransitie. We geven als gemeente het juiste en goede voorbeeld aan de inwoners om hen zo ook te enthousiasmeren in hun eigen keuzes.  We zetten nog meer in op isoleren, zonnepanelen, energiedelen en warmtenetten. Bij de vraag naar installatie van windmolens gaan we in overleg met de omwonenden om zoveel als mogelijk negatieve commotie te vermijden.

Open ruimte
We blijven zorg dragen voor de open ruimte, natuur- , land- en tuinbouwgebieden en zoeken samen met de gebruikers naar de meest ecologische en natuurvriendelijke gebruiksmethodieken. Lokale productie en verkoop van voedsel stimuleren we nog meer.

Gezonde buurten
Gezonde buurten zorgen voor een gezonde leefomgeving. We vergroenen en ontharden de stenen oppervlaktes. Ons verstedelijkt straatbeeld moet groener: bomen, planten, struiken en waterpartijen. We gaan voor een ‘onthardingsbrigade’. Langs de oevers van de Schelde moeten we nog meer het groen doortrekken tot in het centrum (een lang gerekt park dat een logische verbinding zoekt met de Markt, bomen in straten en op pleinen  zorgen voor afkoeling en bestrijden de ongezonde en ziekmakende hittestress. Natuurgebieden als de Kalkense Meersen, Stuifduinen, Molenbeekvallei, Blakken, … blijven we koesteren.

Verkavelingen
Het profiel van onze gemeente is verstedelijkt in de kern, open en landschappelijk errond. Dat beeld versterken we door deze troeven zichtbaar te maken en vanzelfsprekende verbindingen te maken. Nieuwe verkavelingen in het buitengebied worden niet meer aangelegd.

Hemelwaterplan
Het huidig hemelwaterplan moet geactualiseerd worden en aangevuld met een doordacht  droogteplan. Elke buurt vangt water ter plaatse op vertraagt de afvoer door infiltratie. Verenigingen die vandaag inzetten op klimaat, milieu en natuur ondersteunen we actief en laten hen meedenken over een educatief natuurbeheer in de gemeente.

Natuurpunt beschouwen we als een directe partner in het beleid.

Bij verbouwings- en nieuwbouwprojecten streven we naar meer circulariteit om verspilling van nog bruikbare materialen tegen te gaan. Het burgemeestersconvenant en de doelstellingen om de CO²-uitstoot te verminderen worden verder gezet met een ambitieuzere aanpak.

Partners in de beleving
Scholen, verenigingen, burgers maken we partners in de beleving, versterking en educatie van de belangrijke natuur- en klimaatwaarden. Samen met hen zoeken we naar middelen om de klimaatuitdagingen op gemeentelijk niveau aan te gaan: coöperatief werken, groepsaankopen stimuleren, deskundigen en vrijwilligers samenbrengen om nieuwe en creatieve ideeën een kans te geven, wijkbudgetten vrijmaken,…

In het milieu en stedenbouwkundig vergunningenbeleid nemen we de juiste beslissingen en treden we streng op als er (bewust) overtredingen begaan worden. Vervuiling, misbruik, slordigheid, nonchalance moeten we tegengaan. De toekomst is te belangrijk om ze te laten verkommeren.

De Warande
Bij de realisatie van een nieuw overdekt zwembad in De Warande (ter vervanging van het oude versleten bad) willen we de meest haalbare moderne milieutechnieken invoeren en tegelijk de nabije omgeving van het recreatiedomein omvormen tot een zeer toegankelijk gratis groen park op enkele honderden meters van het centrum. Voor iedereen.  Elk seizoen van het jaar moet er wel wat te beleven zijn. Zwemmen zien we als ontspanning maar evenzeer als een manier om gezond te leven: scholen kunnen optimaal gebruik maken van de infrastructuur om de jongeren te leren zwemmen.

Dassenveld
Het sportdomein Dassenveld zien we als een ‘sport-, recreatie- maar evenzeer als een waardvol en open natuurpark’ waarbij de directe aanwezigheid van de Molenbeekvallei het multifunctioneel gebruik zichtbaar en attractief stimuleert. Nieuwe (energievriendelijke) infrastructuur is geen doel op zich maar staat ten dienste van de out-door ontspanning.