Wonen, leven en werken
Gezien de groei van het aantal inwoners van Wetteren is het van cruciaal belang om na te denken over de huisvesting. We streven naar een verscheidenheid aan woningen. Zowel voor (grotere) gezinnen, alleenstaanden, met aandacht voor gemeenschappelijke ruimtes en groenvoorzieningen.
In het centrum kiezen we voor slimme verdichting en zelfs verhoging (letterlijk) van het woningenbestand. Maar meer woningen in het verstedelijkte centrum vraagt tegelijk meer aandacht voor de publieke ruimte met groene, aangename rustpunten en plekken die rekening houden met de klimaatwijziging (hitte, droogte, wateroverlast,…). Alternatieve woonvormen (co-housing, begeleid wonen, starterswoningen, collectief wonen,…) worden gestimuleerd: om kostendelend te zijn en efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte.
Het belang van sociaal wonen stijgt, de wachtlijsten stijgen eveneens: we zetten in op meer sociale woningen op een evenwichtige wijze verspreid over de gemeente. Rekening houdend met de aanwezige dienstverlening.
Voor een oudere generatie zorgen we voor een passende huisvesting waarbij zelfstandigheid wordt gestimuleerd en ondersteuning beschikbaar wordt gesteld wanneer nodig. We anticiperen op de behoeften van een actieve ouderenbevolking die een voorkeur hebben voor zelfstandig wonen maar tegelijk vooruitkijken naar mogelijk zorgbehoeften in de toekomst. Meegroei-woningen kunnen een mogelijkheid zijn. Jongere gezinnen hebben vraag naar voldoende binnen- en buitenruimte ook (en vooral) wanneer ze in het verstedelijkte centrum wensen te wonen. Het vergunningenbeleid moet daarop voorzien en ingesteld zijn. Niet enkel (één en twee slaapkamer)appartementen zijn het antwoord daarop. Wetteren moet ook inzetten op renovatieprojecten om het oude(re) woningenbestand te vernieuwen en renoveren: wijkgericht en vlot ondersteunend en ontzorgend met voldoende inzet van begeleiding (renovatiecoaches). Goed en aangenaam wonen betekent ook goed samenleven.
Als bestuur zetten we volop in op de buurten of wijken als gemeenschap met buurtpleintjes, parkeerplekken, speeltuintjes, bomen en parken, ontmoetingsplaatsen, groenzones, ondersteuning van buurtinitiatieven.
Kwalitatieve en duurzame woningen
Wetteren moet ook actief inzetten en ingrijpen op de huizenmarkt. Bijvoorbeeld via een ‘rollend’ gebouwenfonds (=investeringsfonds) dat actief gebruikt wordt om braakliggende gronden en leegstaande, oude panden te verwerven, een beleidsvisie erover te ontwikkelen en terug op de markt te brengen. Voorbeelden zijn de wijk Stuyvenberg, Overbeke, Scheldepark, omgeving van de Zuiderdijk,… Uitgangspunt is zorgen voor kwalitatieve en duurzame woningen. Huisjesmelkers worden op de meest corrigerende manier tegengewerkt en waar nodig streng gesanctioneerd.
Het gemeentelijk vergunningenbeleid helpt iedereen actief, communicatief en informatief die zowel voor private als voor publieke ontwikkeling in de gemeente wil investeren. Voldoende inzet van personeel en middelen is hierin van groot belang.
Centrum versus dorp
Een tweesporenbeleid in het denken rond de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente is wenselijk. Enerzijds een toekomstgerichte visie over het verstedelijkte centrum met oog en aandacht voor ‘wonen in de stad’ met inbegrip van infrastructuur, mobiliteit, openbaar vervoer, voldoende publieke ruimte, groenvoorzieningen, bereikbaarheid van diensten en functies, handel en winkelfuncties, parkeren, openbare voorzieningen,…
Het centrum als kwalitatief woon- en leefcentrum. Het idee van ‘zachte verstedelijking’ voorop stellen.
En anderzijds een visie over de wijken, dorpen en deelgemeenten (ten Ede met aanpak en herinrichting van het dorpsplein, Westrem, Overbeke, Massemen, …) met vooral behoud en bescherming van de belangrijke (open) ruimte, natuur en landschappen. Daarnaast de dorpen ook aangenaam en leefbaar houden door aanwezige handel te ondersteunen, gemeentelijke dienstverlening ook naar de deelgemeentes te brengen en te investeren in dorpspleinen, bv ten Ede. Het samenbrengen van functies als land- en tuinbouw, recreatie, natuurzorg en -ontwikkeling. Het stopzetten van verdere verkavelingsdrift en zeer voorzichtig omgaan met bijkomende investeringen die ingaan tegen de onthardingsidee. Het maatschappelijk samenleven en gemeenschapsgevoel moet ook daar versterkt worden met oog voor een nabije en correcte dienstverlening en de aanwezige kleinschaligheid koesteren.
Kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren moeten zich ook in hun gemeente, waar ze school lopen, zich ontspannen, opgroeien, thuisvoelen. Uit de enquête van de jeugdraad blijkt dat publieke ruimte, verkeersveiligheid maar ook mentaal welzijn voor hen bovenaan hun wensen staat. Initiatieven als het jeugdhuis, investeren in een creatieve en aantrekkelijke ontspanningsruimte (fuifzaal,…), nabije mogelijkheden om gehoord te worden (en wanneer nodig begeleid ondersteund), zijn een evidentie. Toegankelijke en nabije zorg zonder drempels.
Handelskern bestendigen en versterken
Op maat van de gemeente moet er ook aandacht zijn en gezocht worden naar initiatieven, opportuniteiten en kansen, om een toegankelijke en wervende handelskern te bestendigen en zelfs versterken. We creëren een klimaat waarin, in permanent overleg, geïnteresseerden durven en willen investeren in de ontwikkeling van een levend/levendig centrum, en bij uitbreiding de volledige gemeente. Dat geldt niet alleen voor de middenstand, maar evengoed voor KMO’s en andere werkgelegenheidsprojecten. Een gemeente leeft niet alleen door/voor z’n inwoners maar ook door/voor de economische troeven.
Wetteren aan de Schelde
Wetteren kan ‘Wetteren aan de Schelde’ worden via het initiatief en ontwikkelingsplan ‘Scheldepark’. Dit recente plan zorgt voor een hoogstaande visie en ontwikkelingsmogelijkheid voor de beide oevers van de Schelde. Enerzijds door het inzetten op het behoud en de versterking van het waardevolle bospark tussen Wegvoeringstraat en Scheldedijk (rechteroever), het creëren van een ecologische corridor tussen Schelde en Den Blakken/Stuifduinen, groeikansen geven aan de reeds aanwezige school-, woonzorg-, kinderopvangdiensten, een nieuwe invulling voor het aanwezige erfgoed (kapel, villa Vilain XIIII,…). Anderzijds door op linkeroever, aan het begin van de Tragelweg (de mooiste en langste oprit naar de Kalkense Meersen) een nieuw woondeel te (laten) ontwikkelen als spiegel van de huidige Rode Heuvel. Het stedelijke centrum slim en verantwoord verdichten om het karakter van het buitengebied te behouden.