Zorg & Welzijn

Zorg en Welzijn.

Groen-Vooruit wil de volgende legislatuur verder inzetten op de sterke en mensgerichte werking van de OCMW-diensten en Sociaal Huis. Wij wensen allerminst een afbouw van de huidige kwalitatief hoogstaande maatschappelijke dienstverlening in het belang van de inwoners die zich soms in de meest kwetsbare situatie bevinden of terechtkomen. Iedereen heeft recht op ondersteuning en begeleiding om een verantwoord leven uit/op te bouwen.

Kwalitatieve en betaalbare zorg moet beschikbaar blijven voor iedere Wetteraar. Het is belangrijk dat wie nood heeft aan zorg en hulp die ook kan ontvangen. Wij streven naar een geïntegreerde aanpak waarin de verschillende diensten en voorzieningen op de meest goede manier samenwerken, eventueel zelfs in elkaars nabijheid, om de ruimte te bieden aan de hulp- en ondersteuningsvragen. Alle mensen worden meegenomen in de samenleving waarbij de zwakste schouders de beste begeleiding krijgen.

We blijven maximaal inzetten op kinderopvang: vandaag kan niet iedereen terecht in de verschillende opvangdiensen. Wij pleiten voor een stijging van minimum 60 plaatsen in de kinderopvang. Daarvoor moet een urgentieplan opgemaakt worden. De nood is groot! Op die manier blijven we aantrekkelijk voor jonge gezinnen maar helpen we ook werkzoekende ouders aan de noodzakelijke kinderopvang.

Voor het bouwen en uitbaten van een woonzorgcentrum (het huidige Schelderust is toe aan grondige verbouwing of zelfs nieuwbouw) sluiten we geen onderzoekspistes uit maar stellen heldere en strenge voorwaarden: betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief met respect voor de bewoners. Voor ons is er geen enkele sprake van uitbesteding van de zorgnood in functie van winstbejag of commerciële overwegingen.

Differentiatie in verschillende woonvormen (zelfstandig, begeleid, assistentiewoningen, zorgwoningen, permanente opvang, zorgzones,…) is wenselijk en moet ernstig onderzocht worden. Verschillende diensten in één gebied (kinderopvang, scholen, woonzorgcentrum, restaurant, buurtinitiatief …) kan de samenwerking en integratie van alle gebruikers alleen maar bevorderen en stimuleren.

Ook onze gemeente kampt met een zichtbaar en problematisch drug- en alcoholmisbruik bij sommige inwoners. Voor ons is preventie prioriteit. Wij willen, vooral bij jongeren, vroeg ingrijpen en roepen alle verantwoordelijke diensten op om daarvoor een beleid uit te stippelen. Voor hen die aan hun verslavingsproblematiek willen werken, moeten we de juiste en nabije, toegankelijke ondersteuning en begeleiding kunnen aanbieden.

De wereld, in al zijn verscheidenheid, komt ook Wetteren binnen. Wij willen onze gemeentegrenzen niet bruut gesloten houden voor hen die nood hebben aan opvang, veiligheid, geborgenheid en steun. Wie komt is welkom en wij zorgen via de goed werkende integratiediensten voor de menselijke en warme benadering. Initiatieven uit de voorbije legislatuur tonen aan dat dit model werkt en nieuwkomers volle waardering uitspreken. Ook de vrijwilligers die zich verenigen in de Mondiale Raad, vrijwilligersinitiatieven als @tivoli en BOK-Overbeke, nemen hun verantwoordelijk en vragen terecht om op een volwaardige manier gewaardeerd en ondersteund te worden.