Speerpunten

Dat het aantal Wetteraars de laatste jaren is gegroeid, heeft onder meer te maken met de troeven waarover onze gemeente beschikt.
Om te beginnen is er de centrale ligging van Wetteren en de vlotte toegang tot het openbaar vervoer. Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan sport & cultuur, winkelmogelijkheden en een veerkrachtige horeca. Toch kan de kwaliteit van het wonen en van de woonomgeving beter. Daar wil Groen-Vooruit verder aan werken. Goed wonen is voor ons duurzaam en sociaal wonen. Duurzaam wonen willen we bevorderen door kwalitatieve renovatieprojecten te stimuleren en waar nodig te ondersteunen. Bij nieuwe projecten willen we toezien op een goede ruimtelijke planning en duurzame oplossingen. Ook bij huurwoningen, die uiteraard moeten voldoen aan de regelgeving, moet de belasting op het milieu minimaal zijn.
Maar goed wonen is voor ons ook sociaal wonen. Kwalitatieve en duurzame woningen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Naast de betaalbaarheid van de woning speelt ook de buurt een grote rol in het welbevinden van de bewoners. Kleine ingrepen kunnen soms een groot verschil maken, zoals gezellige, groene (speel)pleintjes, ontmoetingsplaatsen voor bewoners en verenigingen, een parkje met een bank om uit te blazen, …

Daar willen we verder op inzetten.

We verplaatsen ons met z’n allen veel meer met de fiets of te voet en dat is goed voor onze gezondheid en het milieu. Onze buurten worden er ook aangenamer door en wie toch de auto wil gebruiken kan dat vlotter.

Groen-Vooruit wil dat fietsen en wandelen overal in Wetteren veilig, aangenaam en comfortabel kan.
Zodra we het project “nieuwe Schelde- en spoorwegbrug” opstarten, grijpen we de kans om het centrum en Overbeke te ontlasten van autoverkeer. Ook de stationsbuurt en de Scheldekaai maken we aangenamer en groener.
Los van deze “grote projecten”,  nemen we onze verantwoordelijkheid door ook elders te investeren in voet- en fietspaden.
Omdat het centrum aangenaam moet zijn, nemen we maatregelen om doorgaand verkeer te weren. Een route is maar zo veilig als zijn zwakste schakel, dus werken we alle letterlijke en figuurlijke drempels weg.
Zo verkrijgen we een veilige, aangename en groene openbare ruimte met een goede mobiliteit voor iedereen.

Groen-Vooruit is er voor jou wanneer je zorg nodig hebt.
Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen op ons rekenen.
Als lokaal bestuur investeren we, samen met andere organisaties,
in een ruimer aanbod van betaalbare, degelijke kinderopvang. Dat biedt ouders de gelegenheid om zorgeloos te gaan werken of een opleiding te volgen.
Kinderen uit kwetsbare gezinnen krijgen onze bijzondere aandacht: goede leefomstandigheden, kwaliteitsvol onderwijs, dagelijks een warme maaltijd en ruimte om te spelen, zijn van groot belang. Iedereen met een mentale dip, zeker onze kinderen of jongeren, proberen we weer op weg te zetten door laagdrempelige, psychologische hulp. Cultuur en sport is inclusief en dus voor iedereen: jong of oud, met of zonder beperking, supertalent of amateur, alleen of samen.
Wie wat ouder wordt, mag rekenen op de nodige ondersteuning om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Als zelfstandig wonen niet langer lukt, garanderen we een betaalbaar plekje in ons kwalitatief en comfortabel woonzorgcentrum.

Als lokaal bestuur zetten we de toon, alleen of in samenwerking met anderen.

Je hoort wel eens dat je als kleine gemeenschap machteloos staat tegenover de globale klimaatopwarming. Toch maakt een aangepast lokaal beleid wel degelijk een verschil. Groen-Vooruit kiest voor een maatschappelijk verantwoorde aanpak, waarbij gezonde en leefbare buurten voorop staan.
Er gebeurt al heel wat om onze gemeente duurzamer te maken, zoals verharding ontmoedigen, wijken en pleinen vergroenen en het hemelwater opvangen en het laten infiltreren in de bodem. Een mooi voorbeeld hiervan is de kerktuin die in 2021 bekroond werd door de Vlaamse Vereniging Openbaar Groen.
Voorts is er de elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark en, niet te vergeten, het onlangs aangeplante geboortebos van 3,7 hectare op Overschelde. In het bosarme Wetteren maakt 3,7 hectare bos echt wel een verschil. Meer bomen betekent afkoeling, een betere waterhuishouding en meer biodiversiteit. Investeren in het vergroenen van de publieke ruimte is dus investeren in de toekomst van de Wetteraars.
Zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen helpen onze gemeente te verduurzamen. De installatie van windmolens  dient te worden aangemoedigd, daar waar ze het minst storend zijn. Fiets- en deelmobiliteit faciliteren en aandringen op gebruiksvriendelijker openbaar vervoer, zijn eveneens inspanningen die lonen. Een duurzame renovatie van panden leidt tot slot tot een verdere reductie van het energiegebruik.
Burgers informeren en sensibiliseren maakt eveneens deel uit van een klimaatvriendelijk beleid. Daarbij moeten de inspanningen ook ten goede komen van wie het financieel minder breed heeft.

Gezonde en leefbare buurten voor iedereen, dat is het streefdoel.